Şaman

< Metin2Wiki < Şaman

Șamanii sunt caractere versatile, bazate pe magie, putând provoca daune mari cu ajutorul magiilor ofensive și în același timp, îmbunatățindu-și capabilitățile proprii sau ale aliaților lor cu ajutorul magiilor de buff. Având aceste competențe unice, șamanii pot fi indispensabili în jocul de grup, dar pot să joace și singuri daca doresc.

Recomandări

În general, șamanii au nevoie de inteligență, deoarece cu cât mai multe puncte au pe INT, crește valoarea atacului pe skilluri precum și efectul majorității buff-urilor. Vitalitatea și dexteritatea sunt următoarele alegeri în alocarea punctelor de status deoarece acestea au un efect de îmbunătățire a punctelor de viață (PV) respectiv a rezistenței caracterului.

Bineînțeles există diverse modalități de construcție a caracterului în funcție de preferințele fiecărui jucător. Acestea pot deservi diferitelor scopuri cum ar fi PvM, PvP, buff sau orice combinație dintre aceste roluri. Pentru a afla mai multe detalii și păreri este indicat să verificați pe forum secțiunea dedicată Șamanilor.

Shaman Male.png

Arme

Șamanii sunt unici în ceea ce privește armele pe care le folosesc, ei fiind singurele caractere ce pot folosi un evantai sau un clopot.

Pentru lista completă a armelor vedeți pagina Arme Șaman


Alegerea folosirii unui evantai sau a unui clopot într-o anumită situație poate fi foarte simplă. Bineînțeles prezența pietrelor și a bonusurilor poate influența eficiența unei arme sau a alteia, dar în general există o justificare pentru folosirea fiecăreia dintre ele.

  • În lupta PvM, dacă șamanul are un cal armat sau militar și optează pentru lupta călare, singura armă ce poate fi folosită este clopotul. Explicația pentru acest lucru este că în lupta călare evantaiele sunt ineficiente și în plus clopotele au în general o valoare a atacului mai mare decît evantaiele de același nivel.
  • Șamanii pot fi foarte buni în PvM luptând de jos cu un evantai în special cu unul ce are viteza farmecului mare. Șamanii pot produce daune mari repede cu ajutorul competențelor succesive și totodată își pot da buff în mod constant atunci când luptă de jos.
  • Șamanul cu rol de buff se bazează mai mult pe bonusurile iteme-lor decât pe iteme în sine, dar dacă vorbim despre un buff hibrid este indicată folosirea unui evantai pentru acele situații când este nevoie ca șamanul să lupte.
  • În lupta PvP este preferabilă folosirea unui evantai, luându-se în considerare valoarea mai mare a atacului magic ce duce la creșterea daunelor pe skill. (O excepție de la această regulă este clopotul orhidee (lvl. 75), care la +9 are valoarea atacului magic mai mare decât orice evantai de nivel egal sau mai mic.)Armuri

Armura de șaman se numește veşmânt.

Pentru lista completă a armurilor de șaman vedeți pagina Armuri Șaman

Sub-Clase

În momentul în care un șaman atinge nivelul 5, el sau ea are posibilitatea de a alege între două direcții diferite de dezvoltare a caracterului, sub-clase cu competențe diferite. Acestea sunt Zmeu sau Vindecare (Leac).

Pentru lista completă a competențelor ambelor sub-clase vedeți lista de mai jos.

Șamanul Vindecare (Leac)

Șamanul Vindecare sau Leac este caracterizat de cea mai importantă competență, de la care îsi trage și numele: Leac, competența care regenerează punctele de viață și care are șansa de a trata efectele negative. Eficiența aceste competențe este influențată de nivelul ei și de puterea de atac magic a șamanului alături de inteligență. Pe lângă abilitatea lor unică de a se vindeca pe ei și aliații lor, șamanii leac sunt totodată cunoscuți pentru viteza crescută de mișcare și a farmecului date de competența accelerare. Eficiența accelerării depinde exclusiv de nivelul acesteia, fără a fi influențată de inteligență sau valoarea atacului magic. Combinația de auto-vindecare, vitezele crescute de mișcare și a farmecului împreună cu competențele de atac, fac din șamanul leac un oponent formidabil în lupta PvP dar totodată oferă opțiuni în PvM.

Șamanul Zmeu

Șamanul Zmeu este cel mai căutat pentru capacitatea lui de a da buff aliaților și a le crește astfel șansa de lovitură critică și rezistența la atacurile fizice. Eficiența competențelor de buff depinde exclusiv de nivelul acestora și de inteligentă. Astfel, o armă de nivel mic cu bonus de inteligență va oferi un buff mai bun decât o armă de nivel mai mare fără bonus de inteligență. Totodată șamanul zmeu are competențe ofensive puternice, cu o arie de acțiune mare și cu posibilitatea de a provoca daune de durată cu ajutorul focului, potrivite pentru lupta PvM dar care pot fi folositoare și în lupta PvP. Per total setul de competențe al șamanului zmeu este rapid, cu o arie de acțiune vastă, similar cu cel al șamanului leac. Șamanii zmeu pot fi construiți într-un mod hibrid, care îmbină atat lupta PvM cât și PvP, dar pot alege și competențe potrivite doar unei dintre acestea.


Cu competențele, echipamentul și construcția potrivite, un jucător răbdător poate face șamanul un caracter la fel de performant în orice stil de luptă precum oricare altă clasă.

Competențele Șamanilor

Zmeu
Imagine Competență Descriere
Binecuvântare.png Binecuvântare Protejezi partenerul sau pe tine cu un cerc binecuvântat.
Răgetul Dragonului.png Răgetul Dragonului Atacă inamicii cu o figură de dragon.
Ajutorul Dragonului.png Ajutorul Dragonului Îmbunătățește atacul tău și pe cel al partenerului.
Talisman Zburător.png Talisman Zburător Aruncă un talisman pentru a răni inamicii.
Reflexie.png Reflexie Protejează-ți partenerul sau pe tine cu un cerc reflectorizant.
Aruncarea Dragonului.png Aruncarea Dragonului Atac direct frontal cu holograma unui dragon.
Meteor.png Meteorit Invocă un meteorit din cer.Vindecare
Imagine Competență Descriere
Atac Forțat.png Atac Forțat Întărește un partener.
Leac.png Leac Vindecă răni cu ajutorul luminii.
Gheara Fulgerului.png Gheara Fulgerului Aruncă fulgere din pumn.
Aruncarea Fulgerului.png Aruncarea Fulgerului Atac cu lansare de fulgere.
Chemarea Fulgerului.png Chemarea Fulgerului Cheamă fulgerele din ceruri.
Accelerare.png Accelerare Aleargă cu viteza vântului.
Aether Ward.png Abis Protejează membrii grupului împotriva pagubelor la fiecare 12 secunde.